Best practice: Bootcamp bij HV Minerva met veel enthousiasme!

Het project Jongens Handballen! loopt nu twee jaar en de Handball Bootcamps vormen een belangrijk deel van het project. De achterliggende gedachte is om iets te doen aan het dalende aantal jongensleden bij het NHV. En dat is inmiddels al aardig gelukt! De bootcamps zijn een groot succes, de ondersteunende website www.handbalhelden.nl waar de Bootcamp-kalender op staat, leuke filmpjes én een scorebord wordt veel bekeken én er is in de categorie D- en C-jeugd 8% ledenwinst geboekt!

Eén van de clubs waar afgelopen seizoen een geslaagde bootcamp werd gehouden is HV Minerva in het Gelderse Gaanderen. Trainer/coach van C- en D-jongens van die club Roy Bruil hoorde van de bootcamps en hij dacht dat die een mooie kans konden bieden om het jongenshandbal in de regio verder te promoten. “Het leek me niet alleen leuk voor m’n eigen groep maar ook goede PR voor de sport. Ik heb contact gelegd met verenigingen in de buurt om zoveel mogelijk jeugd te kunnen laten profiteren en verder hebben we onze jongens aangemoedigd om introducees mee te nemen. Uiteindelijk was ik blij verrast met de opkomst: zoveel externen had ik niet verwacht.” De bootcamp werd een groot succes. “Het was zeer geslaagd, na afloop heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord van zeer enthousiaste jongens. Zeker ook van degenen die (nog) niet op handbal zitten. Vooral de onderdelen met een spelelement waren erg in trek en de shoot-outs na afloop. Jongens houden van een beetje competitie én willen nu eenmaal graag scoren.”

De bootcamp heeft Minerva vooralsnog geen nieuwe leden opgeleverd. “Maar dat verwacht ik ook niet midden in een seizoen. Kinderen die nu een andere sport doen, moeten van hun ouders over het algemeen eerst netjes het seizoen afmaken voor ze mogen overstappen naar een andere club. Dat snap ik heel goed. Dus hoop ik dat er tegen de zomer of na de schoolvakantie wel wat jongens bij komen. Ik zal de deelnemers dan ook zeker weer benaderen. Want het gaat er om dat (meer) jongens gaan handballen.”

Zelf heeft Bruil ook het een en ander van de bootcamp opgestoken. “Je ziet ervaren techniektrainers aan het werk en daar pik je weer leuke ideeën op. Er waren ook onderdelen bij die ik net zo aanpak tijdens een training en dat zegt me dan weer dat ik goed bezig ben.”             

CIOS-docent Maurits van de Weijer was één van de trainers bij de bootcamp. “Ik had al eerder zo’n training verzorgd in Arnhem en omdat het jongenshandbal in de regio Gaanderen een beetje achterloopt, vond ik het prima om ook daar mee te werken. En het was ontzettend leuk om te doen. De jongens waren erg enthousiast, ook de voetballers in de groep. Maar zo’n bootcamp is dan ook een erg leuke manier om handbal aan te bieden. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat ze het veel leuker vonden dan ze vooraf gedacht hadden… Ze waren er van overtuigd dat handbal meer voor meisjes was en niet stoer genoeg. Nou, daar zijn ze behoorlijk van teruggekomen! Een prima idee dus, die bootcamps. Ook mooie PR voor de sport: laat maar aan een zo groot mogelijke groep weten dat het bestaat. Je weet nooit waar het toe leidt!”

Jochem ten Have (12 jaar en speler van de D1 van Minerva) deed mee aan de bootcamp. Hij en een teamgenoot hadden ook twee jongens meegenomen die (nog) niet op handbal zaten. “Tijdens een training hoorde ik over de bootcamp en het leek me wel stoer om mee te doen. Dat was het ook: we hebben trucjes geleerd voor bij het schieten op doel en over samenwerking in het veld. Het was echt heel leuk. Dus als er nog een keer zo’n bootcamp komt hier in de buurt, wil ik zeker weer meedoen. Handbal is een stoere sport, je kunt lekker veel scoren. Dat vertel ik ook aan m’n vrienden die een andere sport doen. Maar het belangrijkste is om plezier te hebben met elkaar bij de club. Dus blijf ik lekker handballen!” 

Verenigingen die ook een (gratis) Handball Bootcamp willen organiseren, trainers die een Handball Bootcamps willen geven, of sponsoren die het project willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met de Taskforce Jongens Handballen! van het NHV via:  jongenshandbal@handbal.nl.