Interessante oefenstof voor iedereen beschikbaar

Tijdens de ALV van 2017 in Den Bosch werd tijdens de rondvraag geïnformeerd of het NHV misschien in het bezit was van een map of documentatie over oefenstof. Dat was niet het geval. Huub Senden (69 jaar) zat ook in de zaal en de vraag zette hem aan het denken.

Na afloop zocht Huub Senden contact met het NHV en bood aan eens te gaan zoeken naar leuke en goede oefenstof, met name ook voor de jeugd. “Men vond dat een goed idee en dus ben ik aan de slag gegaan en gaan speuren. Via het internet en sites van o.a. Belgische, Duitse, Scandinavische maar ook Nederlandse clubs heb ik van alles gevonden. Denk dan aan; warming-up, aanval, verdedigen, keeperstrainingen, krachttraining (ook voor jeugd), schoolhandbal, balbeheersing, offensief verdedigen, loopscholing, plezier in trainen en ook informatieve filmpjes met tips en instructies.

Download hier de gratis oefenstof!

Het was inmiddels toch winter en vroeg donker, dus kroop ik ’s avonds achter de pc om één en ander te bundelen. Uiteindelijk ben ik gekomen tot een lijst met maar liefst 65 links welke ik heb onderverdeeld in; oefenstof, lectuur en livestreams. Dit alles heb ik via Facebook beschikbaar gesteld aan “de Vlaamse Handbaltrainer”. In deze Facebook groep zitten trainers, bestuurders, teamleiders en zelfs managers van clubs. En heel gemêleerd gezelschap dus. Van al die aanvragen heb ik inmiddels een adresmap gemaakt, en eventueel nieuwe links kan ik zo doormailen. 

Er kwamen ook al snel leuke en positieve reacties. “Wat ik veel hoorde was ‘dat is precies wat we zoeken’ en ‘daar kunnen we iets mee’. Dus dat was een groot compliment. De stof die ik heb verzameld is voor iedereen beschikbaar: wie dat wil mag er gebruik van maken. Ik heb het niet gedaan om er iets mee te verdienen of zo, maar puur voor de sport. En om clubs en trainers te helpen.

De verzamelde oefenstof van Huub is gebundeld in een Excel-bestand. Daarin vind je ook ‘balbeheersing’, een filmpje van HV Novitas, de nieuwste ‘Handbal spelvisies voor de D-E en F -jeugd’ en handbaltrainingen van veel bekende en minder bekende trainers en trainsters. Het is allemaal zeer gevarieerd. “Je kunt er mee doen wat je wilt want iedereen vult een training toch in op zijn of haar eigen manier. Het hangt van je groep af, de club en het niveau waarop gehandbald wordt. Ook zie je in de door mij gevonden oefeningen, leerprocessen en wedstrijdjes een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en buitenlandse scholing, beleving en opvattingen over ‘het spelletje’ handbal.

Misschien hebben de wat minder hoog spelende clubs er meer baat bij, aan de andere kant zit er ook oefenstof bij die toegepast kan worden op groepen senioren of jeugd welke spelen in een Jeugddivisie. En waarom zou iedereen zelf steeds van alles moeten verzinnen, terwijl het al kant en klaar beschikbaar is? Trainers hoeven niet allemaal steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Je kunt uit deze lijst met oefenstof vissen wat voor jou belangrijk is. En wie nog iets mist óf nog iets wil toevoegen? Mail mij gerust, want ik sta open voor ideeën en suggesties. Dit document is namelijk nooit af, er kan altijd nog meer bij. Het is bovendien makkelijk bij te werken. En als ik van iemand hoor ‘dit had ik jaren eerder moeten hebben’, geeft dat wel een goed gevoel. Daar doe ik het voor.

Zelf is Huub geen handballer. Nooit geweest ook. Zijn echtgenote wel. Zij speelde, toen hij haar in 1970 leerde kennen elf handbal. Een jaar later ging haar club over op veldhandbal (op gras) met 7-tallen en daar werd hij op zondag ingezet als ‘doelrechter’. Zo ben ik met het handbalvirus besmet geraakt. Ik was in die tijd ook actief bij de voetbalclub in mijn woonplaats Margraten. Toen er vraag kwam naar een sport voor meisjes en dames heb ik, samen met een bestuurslid van de voetbalclub de handbalvereniging Margraten opgericht. Dat was in 1974. Om trainer te kunnen worden moest je in die tijd eerst een scheidsrechtercursus doen, dus die heb ik gedaan. Aansluitend heb ik de handbal trainerscursus gedaan.

Later kwam daar nog een bestuursfunctie bij. In 2015 heb ik aangegeven te gaan afbouwen en nu doe ik nog wat op de achtergrond. En dat bevalt prima. Verder is Huub sinds 1999 als bestuurslid en toernooileider verbonden aan de SHHT, de Stichting Heuvelland Handbal Toernooi. Dit jaar, op zondag 2 september 2018 wordt het toernooi voor de 19e opeenvolgende keer gehouden.

Tips, ideeën of suggesties voor Huub? Mail naar: huub.senden@hccnet.nl